Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Το «Χριστουγεννιάτικο Κάστρο» είναι και πάλι κοντά σας στην καρδιά της πόλης μας, από 09.12.2022 ως και 07.01.2023 με δράσεις σε παραμυθένια σπιτάκια, στην κεντρική σκηνή, αλλά και σε κάθε σημείο της Πλατείας Ελευθερίας! Ο Δήμος Ηρακλείου και η  ΔΗ.Κ.Ε.Η. (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ηρακλείου) ως διοργανωτές, επιθυμούμε η πόλη του Ηρακλείου να ενισχύσει την πολιτιστική της ταυτότητα, όπως διαμορφώνεται από την ιστορία, τα έθιμα και τον πολιτισμό του τόπου και το Ηράκλειο να αποτελέσει σημείο προορισμού για τους ντόπιους αλλά και για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα στη μεγαλύτερη αυτή γιορτινή περίοδο του χρόνου. Συνδυάζοντας το παλιό με το καινοτόμο στοιχείο, με συνεχώς εξελισσόμενες ιδέες θέλουμε το «Χριστουγεννιάτικο Κάστρο» να ανταποκρίνεται και να «αγκαλιάζει» κάθε ηλικίας και κοινωνικής ομάδας δημότη, φιλοξενούμενο ή επισκέπτη της πόλης με τις εορταστικές δράσεις του, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές, πάντα εναρμονισμένες με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και με ιδιαίτερη φροντίδα για το περιβάλλον.

Στη διοργάνωση του Χριστουγεννιάτικου Κάστρου θα υπάρχουν καθημερινές καλλιτεχνικές, μουσικές, θεατρικές και πολλές άλλες εκδηλώσεις, προβολές, διαδραστικά εργαστήρια, καρουζέλ, χειροτεχνικές και γαστρονομικές δράσεις, κεράσματα από πολιτιστικούς συλλόγους, φωτογραφικές εκθέσεις, παιχνίδια με ζογκλέρ, μάγους, ξυλοπόδαρους και πολλές άλλες εκπλήξεις, με ελεύθερη συμμετοχή! Η εξέδρα μας, με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, θα φιλοξενήσει και φέτος αγαπημένους μουσικούς, χορωδίες, κουκλοθέατρα, καραγκιόζη, χορογραφίες, σαπουνόφουσκες, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και πολλά πολλά ακόμη! Η δυναμική παρουσία των «μαγικών» εφαρμογών και των παιχνιδιών του Ι.Τ.Ε. ( Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) θα ενθουσιάσει. Θα υπάρχει, όπως πάντα, συμμετοχή με χριστουγεννιάτικα έθιμα συλλόγων Ελλήνων εκτός Κρήτης αλλά και αλλοδαπών, προσκοπικών σωματείων, συλλόγων ΑμΕΑ, περιβαλλοντικών ομάδων, ομάδων ενημέρωσης ή εθελοντικής προσφοράς σε κοινωνικά θέματα, κοινωνικών φορέων και σωματείων, ραδιοφωνικών σταθμών και πολλών άλλων.

Στόχος μας είναι και η ενεργοποίηση σχολικών ομάδων στο χώρο, ώστε  το χριστουγεννιάτικο χωριό μας να αποτελέσει έναν όμορφο προορισμό για «σχολικό περίπατο» στην περίοδο πριν κλείσουν τα σχολεία (01-22 Δεκεμβρίου).

Πέρα όμως από την επίσκεψη και την περιήγησή τους στο "Χριστουγεννιάτικο Κάστρο", θα θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία σε μαθητές ή σε μαθητικές ομάδες να συμμετάσχουν ενεργά στη διοργάνωση αυτή με:

Α. Αφήγηση (απλή ή θεατροποιημένη) παραμυθιών σε χώρο δράσης του Χ. Κάστρου, δημιουργική γραφή, εικαστική δημιουργία κάθε είδους κ.ά.

Β. Παρουσίαση είτε σε Οικίσκο Δράσεων, είτε στην κεντρική σκηνή του Χ. Κάστρου θεατρικών δρώμενων/ μουσικής παράστασης/ συναυλίας από μαθητικό συγκρότημα ή χορωδία κ.λπ.

Γ. Παρουσίαση οποιασδήποτε δράσης που να συνάδει με το χριστουγεννιάτικο πνεύμα και με τα μηνύματα συναδέλφωσης, αγάπης και ειρήνης που εμπνέει αυτό.


Θέλουμε οι μαθητές να μπορέσουν να ζήσουν στιγμές χαράς και αγαλλίασης σε ένα μοναδικό χαρούμενο χριστουγεννιάτικο περιβάλλον που θα τους χαρίσει η πόλη τους και που θα νιώσουν ότι συνέβαλλαν και αυτοί στη δημιουργία του.

Για πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη ως σχολικός περίπατος, ώρες σχολικής λειτουργίας στο "Χριστουγεννιάτικο Κάστρο"  :  Άσπα Φλουρή, 697.4776697.

Για πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις που μπορούν να παρουσιάσουν οι μαθητές: Μάρα Παναγιωτάκη, 697.4453575.


Με τιμή,

Η Δημιουργική Ομάδα του «Χριστουγεννιάτικου Κάστρου»

και

Η Πρόεδρος της Δ.Η.Κ.Ε.Η., 

Ειρήνη Παπαδάκη - Σκαλίδη

/